West Highland Way

VEVA Tilburg gaat ‘above and beyond’!

Dit schooljaar is de opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VEVA) van het ROC Tilburg gestart met haar eerste excellentieprogramma. In april 2023 gaan acht geselecteerde studenten de West Highland Way lopen: een stevige wandeltocht van 155 km door de ruige maar prachtige Schotse Hooglanden.

Maar voordat het eindelijk zover is, gaat hier een speciaal en uitgebreid voorbereidingsprogramma aan vooraf. In deze voorbereiding krijgen de studenten ‘skills for life’ aangeleerd, vaardigheden die hen niet alleen in Schotland verder zullen helpen maar waar zij zelfs voor de rest van hun leven iets aan zullen hebben. Te denken valt aan het verleggen van de eigen mentale en fysieke grenzen en hoe te presteren onder druk.

 

VEVA Tilburg werkt bij dit mooie excellentieprogramma prettig samen met Unbreakable Academy. Doelstelling van Unbreakable Academy is mensen sterker en weerbaarder te maken.

 

Een ander doel van dit excellentieprogramma is dat onze studenten zo veel mogelijk geld op halen voor het goede doel, de stichting Hulp voor Helden. Hulp voor Helden zet zich in voor het welzijn van mensen die militair en/of veteraan zijn – en hun thuisfront.

Wij zouden het enorm waarderen en zijn u dan ook enorm dankbaar als u dit mooie initiatief een warm hart toedraagt en ook een bijdrage doet.

Bedankt alvast,

 

Heldenweek 2022

[ Route AWE vs The Sun ]

De HELDENWEEK

Het Cadettencorps – de studenten van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) – en de stichtingen Villa Pardoes en Hulp voor Helden hebben de handen ineen geslagen voor een week waarin 12 ‘thuisfront’ gezinnen samen kunnen bijkomen in de prachtige gethematiseerde huisjes van Villa Pardoes.

Villa Pardoes biedt gezinnen met een ernstig, mogelijk levensbedreigend ziek kind tussen de 4 en 12 jaar een onvergetelijke, unieke vakantiebeleving aan. Voor broertjes, zusjes, ouders, opa’s en oma’s die dromen van een onbezorgde tijd samen. Genieten met elkaar, even alles vergeten én samen herinneringen maken!  Meer informatie kunt u terug vinden op www.villapardoes.nl

Dit jaar maakt Villa Pardoes voor één vakantieweek een ‘uitzondering’. Dit keer geen gezinnen met een ernstig ziek kind, maar gezinnen van militairen met PTSS, een posttraumatische stress stoornis. Mannen en vrouwen die zich volledig hebben ingezet voor ónze vrede, vrijheid en veiligheid! Helden die, door de omstandigheden van een militaire missie, hun eigen vrijheid volledig hebben moeten inleveren als gevolg van PTSS. Dit trekt niet alleen een zware wissel op hun eigen leven, maar ook op dat van hun thuisfront. Denk bijvoorbeeld aan terugkerende nachtmerries, zware inspanning die nodig is bij gewone dagelijkse activiteiten, plotseling opkomende angst en woede en een continu gevoel van ‘op scherp’ moeten staan. En dat brengt ook onzekerheid, alertheid en gereserveerdheid mee voor kinderen en partners.

Wij vinden dat als een samenleving van mensen vraagt zich in te zetten voor haar gemeenschappelijke belangen, dat deze samenleving die inzet ook moet steunen, erkennen en waarderen!

Het Cadettencorps van de Koninklijke Militaire Academie en Hulp voor Helden zullen zich de komende weken gaan inspannen om het geld voor deze Heldenweek bijeen te brengen. ”Wij vinden namelijk dat onze collega’s die lijden aan PTSS en de gevolgen daarvan voor het gezin niet mag worden onderschat”, aldus Lonneke Leenders cadet van het Cadettencorps van de KMA. “Wij staan aan de start van onze militaire carrière en we zijn ons er terdege van bewust dat dit ons allemaal kan overkomen. We voelen dan ook de verantwoordelijkheid om ook iets voor deze collega’s en hun families te doen”, Vertelt Leenders. Vol passie zetten we dan ook alles op alles om deze gezinnen een vakantie aan te bieden om nooit te vergeten.

Hier hebben we ook jouw hulp bij nodig! Op verschillende manieren is het mogelijk om bij te dragen aan het verwezenlijken van deze vakantieweken. Dit kan een in de vorm van een donatie, deelname aan fysieke, creatieve of ludieke acties welke georganiseerd worden door het Cadettencorps. Kijk onder de tabjes ‘Deelnemers’ en ‘Groepen’ wie je gaat steunen of schrijf jezelf in met een eigen actie!

Help jij mee om 12 thuisfrontgezinnen een onbezorgde week aan te bieden onder de veilige en zorgende vleugels van Villa Pardoes?

Deel deze pagina m.b.v. onderstaande deelknoppen of gebruik de QR code om de actie te delen op bijvoorbeeld posters, folders en presentatieborden.

Carbage Helden Run

‘t Thuisfront

Je kent het wel, dat je een avond met vrienden bij elkaar zit en herinneringen ophaalt aan vroeger. In ons geval herinneringen aan een tijd die we doorbrachten bij Defensie op een of andere manier, als militair of als thuisfront. De ene herinnering is beter dan de andere. Ook nu nog zijn wij op een of andere manier gelieerd aan Defensie, bijvoorbeeld door ons vrijwilligerswerk bij DMRC. Een club roeiers die roeit met buddy’s en voor buddy’s. Voor het o zo belangrijke thuisfront is er weinig. Daarom kwamen wij met het idee om met onze deelname aan de Carbage Run 2022 Oostblok geld in te zamelen voor activiteiten voor ‘t Thuisfront. Voor hen die ervoor zorgen dat het thuis doordraait en de militair zijn werk kan doen.

 

Wat gaan we doen:

Van 4 juli tot en met 8 juli 2022 nemen wij deel aan de Carbage Run 2022 met als doel geld inzamelen voor het thuisfront.

De Carbage Run gaat niet om tijd of snelheid. Je gaat met je team in een auto die niet ouder is dan 1999 en de dagwaarde niet hoger is dan 500 euro een tocht maken door Europa. In dit geval door het Oostblok. Onderweg krijg je uitdagende en gekke opdrachten die ervoor zorgen dat je in vreemde situaties terecht komt. De uitdaging zit dan ook niet in tijd en snelheid maar in het oplossen van deze opdrachten. Uiteraard is het de bedoeling dat de auto gepimpt is en dat je daar je creativiteit op loslaat. Dat hebben we gedaan. We gaan als zebra door het Reuzengebergte, de Karpaten en het Tatragebergte. Een avontuur dus.

 

Wij zijn wij:

Wij zijn het team; “daar komen we later nog op terug’.” Bestaande uit Diana, Irma, Ellen en Petra. Samen gaan wij deze uitdaging aan. Tijdens deze trip houden wij jullie uiteraard op de hoogte van onze belevenissen en delen onze avonturen. Met als doel dat er een mooie activiteit gerealiseerd kan worden voor het thuisfront. Jullie kunnen ons hierbij helpen, door de actiepagina te delen op je social media.

Op de foto van links naar rechts: Ellen, Irma, Diana, Petra

Klim naar de Vrijheid

Klim naar de Vrijheid!

Met de Klim naar de Vrijheid, vragen 20 (oud) – leden van de Utrechtse studentenvereniging Unitas S.R., aandacht en erkenning voor Daniël de Moulin. Om de herinnering levendig te houden en mensen bekend te maken met het leven en werk van deze verzetsheld en lid van het oudste dispuut van Unitas S.R., het Collegium Illustrissimum Hermandad (CIH).

8 t/m 12 juli –  50 kilometer

De uitdaging

De mannen maken van 8 tot en met 12 juli 2022, een tocht van 50 kilometer van Saint-Girons in Frankrijk over de Pyreneeën naar Spanje. Een tocht met vele klimmen en dalen. De groep kent elkaar van de Utrechtse studentenvereniging en zijn allen lid van het CIH. De route volgt het pad dat Daniël de Moulin in 1943 nam om het land te ontvluchten en zich aan te sluiten bij de geallieerden.

Het goede doel

Daniël  had vrijheid, durf, respect en aandacht voor het thuisfront hoog in het vaandel staan: waarden die Hulp voor Helden in deze tijd nog steeds terug laat komen. De mannen van het CIH lopen niet alleen ter nagedachtenis aan Daniël maar ook om geld op te halen voor de mooie projecten van Hulp voor Helden. Zij vinden het erg belangrijk om ook vandaag de dag, onze helden te ondersteunen en aandacht te hebben voor veteranenzorg.

“Wij zijn niet bang, tenminste, niet erg”
– Engelandvaarder Daniël de Moulin –

Daniel de Moulin

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte Daniël  betrokken bij het Utrechtse studentenverzet. In mei 1943 moest hij of onderduiken, of het land ontvluchten. Samen met zijn vriend en diens vriendin koos hij voor dat laatste. Zij liepen via bezet België en Frankrijk naar het neutrale Spanje en Portugal, van waaruit zij uiteindelijk Engeland bereikten. Vanuit Londen schreef Daniël  een reisverslag voor zijn familie, die hij al lange tijd moest missen. Dit reisverslag is in 2005, na het overlijden van zijn weduwe,  in hun gezamenlijke nalatenschap gevonden en overgedragen aan het CIH. In 2006 hebben Hylke Faber en Pieter Stolk (beiden lid van het CIH) na verder historisch onderzoek het reisverslag als boek uitgegegeven. Ook na de Tweede Wereldoorlog heeft Daniël  een belangrijke rol gespeeld binnen studentenvereniging Unitas S.R. Ook leverde hij als chirurg en Hoogleraar in de Geschiedenis van de geneeskunde belangrijke bijdragen aan de medische wetenschap.

Symposium

Op vrijdag 22 april wordt het initiatief gelanceerd met het symposium ‘Klim naar de vrijheid’, waar het bijzondere verhaal van Daniël de Moulin wordt belicht door een viertal sprekers:

 • Prof. dr. Leen Dorsman, hoogleraar universiteitsgeschiedenis Universiteit Utrecht, over het Utrechtse studentenverzet
 • Drs. Sierk Plantinga, voormalig archivaris Nationaal Archief en NIOD-onderzoeker, over de Engelandvaart
 • Drs. Sander van Waveren, voormalig fractievoorzitter CDA Utrecht en oud-lid Unitas, over de verzetsrol van Daniël de Moulin
 • Dr. Wim Dekkers, arts-filosoof en voormalig student-assistent van Daniël de Moulin, over de professionele loopbaan van Daniël de Moulin en zijn bijdrage aan de geschiedenis van de geneeskunde

Het symposium vindt plaats op Lucasbolwerk 8 te Utrecht, van 20u00 tot 22u00 en is vrij toegankelijk voor alle geïnteresseerden.

 

Battle4Freedom

Op 5 mei vieren we de vrijheid! Want vrijheid is niet vanzelfsprekend en het is belangrijk om je dat te blijven realiseren. Voor onze vrijheid werd én wordt nog steeds bloed, zweet en tranen gegeven. Op het land, in de lucht en over water. Soms heel langzaam, stil en onzichtbaar. Soms supersnel en met oorverdovend lawaai. De ene keer alleen. De andere keer in een groep of in militaire colonnes. Met de Battle4Freedom sta jij stil bij de strijd die voor onze vrijheid is geleverd. 

 “Hun strijd, onze vrijheid, jouw steun!”


BATTLE – vrije invulling

Bestel je eigen Battle4Freedom T-shirt en voer je eigen BATTLE wanneer het jou uitkomt. Alleen of samen met vrienden! Wandel een speciale vrijheidsroute, start een ‘sit-in’ op je favoriete terras of loop een buggy estafette door de straten in jouw buurt. Alles kan, want we leven in vrijheid!

 1. Schrijf je in via deze website: Inschrijven = T-shirt bestellen
 2. Per inschrijving betaal je 25,- euro en ontvang één T-shirt op het aangegeven adres *
 3. Trek op 5 mei je T-shirt aan, BATTLE en laat zoveel mogelijk mensen weten waarom je dit doet

De QR-code op de mouw gaat rechtstreeks naar de sponsorpagina. Al het geld dat jouw BATTLE oplevert (ook de opbrengst van de T-shirts) gaat rechtstreeks naar projecten van Hulp voor Helden!


BATTLE – Zevenhuizen

Op 5 mei heeft de gezamenlijke Battle4Freedom plaatsgevonden in Zevenhuizen. Een prachtig evenement van ‘Meet the Marines’. Deze oud-mariniers hebben daarmee  de aandacht voor onze vrijheid weer extra onder de aandacht gebracht. Ga voor meer info rechtstreeks naar de website van Battle4Freedom.

Walk4Veterans 2022

Vrij om te gaan

De eerste Walk4Veterans begon in 2014 nog heel klein. En nu, acht jaar later, is het uitgegroeid tot een evenement waar velen jaarlijks naar uitkijken! Het is een sponsorevenement waar niet het finishen het belangrijkste is, maar waar het vooral gaat om het besef van vrijheid en de gedachte aan hen die zich daar dagelijks voor inzetten.

Naast de erkenning die de deelnemers met hun deelname uitspreken, komt de opbrengst ten goede aan verschillende projecten voor veteranen.

“Bij de Walk4Veterans gaat het om het besef van vrijheid en de gedachte aan hen die zich daar dagelijks voor inzetten.”

De uitdaging

Tussen 25 juni en 10 september worden deelnemers uitgedaagd om 77 kilometer af te leggen en daar ten minste 77 euro aan sponsorgeld mee op te halen. Iedereen kan meedoen, individueel of als team. Ieder bepaalt voor zich waar, wanneer en in hoeveel etappes er gewandeld of gerend wordt. Doe je mee in de categorie ‘Special Forces’? Dan bepaal je helemaal zelf wat je uitdaging wordt!

Walk4Veterans – vrije invulling

 1. Klik op de knop ‘inschrijven’, boven aan deze pagina.
 2. Vul je gegevens in.
 3. Geef aan of je alleen wilt deelnemen of als lid van een team.
 4. Selecteer je deelnemerscategorie:
  • Walker: als je gewoon lekker wilt wandelen.
  • Runner: als je wilt hardlopen.
  • Special Forces: als je een speciale, zelfbedachte, uitdaging wilt aangaan.
 5. Vertel ons en je toekomstige sponsoren waarom je meedoet. Doe je het uit respect voor een familielid, een vriend, een collega? Of voor al die andere helden die zich inzetten voor onze vrijheid? Vertel jouw verhaal en zet daarmee anderen aan om je te steunen.
 6. Klik op de knop ‘inschrijven’. Het inschrijfgeld bedraagt € 5,- en telt gelijk mee als startdonatie.
 7. Nodig vrienden en familie uit om jou te sponsoren!

Walk4Veterans – Doorn

 • Tezamen met andere deelnemers wandelen op de Utrechtse Heuvelrug, met start en finish bij het Militair Revalidatiecentrum Aardenburg te Doorn (Korte Molenweg 3, 3941 PW Doorn). Er wordt gezorgd voor militaire beleving en er is keuze tussen routes van 5, 10 of 20 km. Voor de 10 en 20 kilometer lopers is er een rustpunt met versnaperingen. Bij de start is er voor iedere deelnemer een gratis kopje koffie of thee.
 • Wil jij op zaterdag 10 september meedoen met onze traditionele slotloop in Doorn? Volg dan dezelfde stappen als hierboven beschreven bij ‘Actief in je eigen omgeving’. Zo krijg jij ook een eigen sponsorpagina waarmee je jouw deelname kan laten sponsoren. Geef aan met welke afstand je wilt deelnemen in Doorn zodat wij weten hoeveel deelnemers wij op die dag kunnen verwachten.
 • De starttijden zijn als volgt:
  • 20 kilometer: tussen 09.00-10.00 uur
  • 10 kilometer: tussen 10.00-11.00 uur
  • 5 kilometer : tussen 11.00-13.00 uur
 • De wandeldag wordt rond 15.30 uur afgesloten met het bekendmaken van de eindopbrengst!

Walk4Veterans – Kinderspeurtocht

 • Op zaterdag 10 september wordt er voor kinderen een leuke speurtocht uitgezet op het terrein van het Militair Revalidatiecentrum in Doorn
 • Over een route van ongeveer 3,5 kilometer, worden allerlei opdrachten gegeven die een link hebben met de kernwaarden van het militaire leven zoals bijvoorbeeld samenwerken, observeren, kracht en moed.
 • Bij de finish krijgen alle kinderen een glaasje fris en een leuk aandenken!
 • De kosten bedragen € 5,- per inschrijving.
 • Schrijf ieder kind apart in en vink bij het inschrijven het vakje ‘kinderspeurtocht’ aan.
 • De speurtocht is geschikt voor kinderen van ongeveer 6 tot 12 jaar.
 • Neem voor grote groepen kinderen (meer dan 10) even contact met ons op: info@walk4veterans.nl 
 • Starttijd: tussen 11.00 – 13.00 uur

Zij gingen je voor

Guusje deed mee in de categorie ‘Walker’

Maurits koos voor de categorie ‘Runner’

De 93-jarige mevrouw Singerling maakte deel uit van onze ‘Special Forces’

VeVa Marcheert!

VeVa Marcheert – voor onze Helden

VeVa Marcheert in beeld

Met VeVa Marcheert! vragen VeVa studenten  aandacht voor het bijzondere werk van militairen. Het is hun manier om nationale Veteranendag aan te kondigen en ervoor te zorgen dat veteranen de erkenning en waardering krijgen die zij verdienen!

De uitdaging

Elke VeVa opleiding kiest een eigen uitdaging. Ga naar de sponsorpagina van de VeVa opleiding, om te zien welke uitdaging dat is en steun hun actie met jouw donatie. Doe je mee met VeVa Marcheert!?

Als teamdeelnemer kun je je gratis inschrijven!

Selecteer daarvoor jouw school uit de lijst met alle deelnemende scholen die verschijnt na het selecteren van ‘groepsdeelname’. Na je inschrijving kun jij je veilig laten sponsoren en tegelijk aandacht vragen voor het geweldige werk van militairen.

 

Op vrijdag 17 juni a.s. marcheren 16 VeVa opleidingen voor onze helden!


Wat is VeVa

VeVa studenten zijn jonge mannen en vrouwen die zich oriënteren op een militaire opleiding en die leren hoe zij de civiele diensten in Nederland kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van militairen tijdens de Corona pandemie of bij de recente overstromingen in Limburg. Maar het zijn ook jongeren die erover nadenken om in de toekomst te vertrekken richting missiegebieden in binnen- en buitenland. Ze laten zien dat ook de jonge generatie bereid is om zich in te zetten voor onze vrede, vrijheid en veiligheid!

Het doel

De opbrengst van VeVa Marcheert! gaat naar de helden die stichting Hulp voor Helden al bijna 150 jaar ondersteunt. Wie die helden zijn? De mannen en vrouwen die zich dagelijks inzetten voor onze vrijheid, vrede en veiligheid. En natuurlijk hun thuisfront. Helden in dienst van onze vrijheid. Met een beroep dat gepaard kan gaan met eenzaamheid, onbegrip en soms zelfs een traumatische ervaring. Zij verdienen daarom onze erkenning, waardering en steun!

De MissionKit, project Veteranenhond, PTSS preventie en Scale Models for Vets, zijn zomaar een greep uit onze betekenisvolle projecten. Zo steunen wij ook het belangrijke werk van Echos Homes. Deze militair georiënteerde ontmoetingscentra bieden onze helden een veilige en huiselijke plek waar ze terecht kunnen voor een hapje en een drankje, een ontmoeting met kameraden, speciale bijeenkomsten en nog veel meer. Ook al tijdens de VeVa opleiding kunnen de studenten hier terecht en kunnen zij familie en vrienden meenemen om kennis te laten maken met hun toekomstige militaire wereld. Een plek voor gelijkgestemden waar tegen voordelige tarieven even de rust gevonden kan worden die af en toe zo hard nodig is. Want een VeVa student vindt een 100% inzet weliswaar normaal, maar dat is zeker niet vanzelfsprekend!

Het ROC Nijmegen liep vorig jaar én op 25/26 april al mee. Zij zijn de initiatiefnemers van dit evenement. Het idee komt van Sascha van Well. Lees hier haar hele verhaal,

Korte impressie van VeVa Marcheert! 2021

Walk4Veterans 2021

En de eindopbrengst van de Walk4Veterans 2021 is……….€ 64.508,-!! Wat een ongelooflijk mooi bedrag!! Met deze opbrengst kunnen we diverse projecten ondersteunen die het welzijn van militairen, veteranen en hun thuisfront bevorderen en hen de aandacht, erkenning en steun geven die zij verdienen!

De achtste Walk4Veterans is een feit!

Van 26 juni, Veteranendag, tot en met 11 september is er volop gewandeld, gefietst, hardgelopen, gekeelered,  of wat dan ook meer ten uitvoer gebracht! En dat allemaal voor diverse projecten voor veteranen zoals de Veteranenhond. Zo wordt echt het verschil gemaakt in het leven van al die veteranen die zich ingezet hebben voor onze vrede en vrijheid!

Gezamenlijke wandeling De 8e editie van de Walk4Veterans is op zaterdag 11 september afgesloten met een gezamenlijke wandeling vanuit het militair revalidatiecentrum in Doorn. Deelnemers konden kiezen uit prachtige wandelingen van 5, 10 of 20 kilometer en hebben genoten van de prachtige natuur op de Utrechtse Heuvelrug. Een topdag, een goede afsluiting van een geweldig evenement!

Alle deelnemers en sponsoren: Ontzettend bedankt voor al jullie inzet, prestaties en gulle donaties! We zijn ontzettend dankbaar voor een ieders inbreng en hopen er volgend jaar wederom een fantastsche Walk4Veterans van te maken!

Walk4Veterans 2020

De Walk4Veterans 2020 zit erop, de finisch is bereikt!

De afgelopen 75 dagen is er druk gewandeld, hardgelopen, met de rolstoel gereden en zelfs parachutegesprongen! Met al die activiteiten is het fantastische bedrag van maar liefst € 35.000 opgehaald!

We zijn ongelofelijk dankbaar voor dit prachtige resultaat en super trots op alle deelnemers die zich vol overgave ingezet hebben en op alle sponsors die zo gul gegeven hebben! Dank je wel voor je deelname of voor je sponsoring!

De opbrengst is 12 september symbolisch overhandigd aan Hulphond Nederland, die de training en opleiding van veteranenhonden verzorgt om zo veteranen hun vrijheid terug te geven!

 

Walk4Veterans 2019

Heb je alle informatie op de pagina Deelnemersinfo gelezen?

Let op: bij het inschrijven vragen we je het inschrijfgeld direct te voldoen via iDeal.