150 jaar ECHOS!

Actie voor ECHOS

Om ons 150-jarig bestaan te vieren, wordt het hele jaar actie gevoerd . Iedere locatie heeft zijn eigen unieke actie en iedereen kan meedoen! Klik hieronder op jouw favoriete ECHOS en help mee het gekozen doel te realiseren. Of bedenk zelf een leuke, unieke actie waarmee je geld in kan zamelijk voor dit doel en schrijf je in als deelnemer van jouw ECHOS-team. Zo maak je je eigen actiepagina die je eenvoudig kan delen op jouw socials. Zo zetten we ons gezamenlijk in voor de volgende 150 jaar van unieke zorg voor militairen en veteranen!

SELECTEER & DONEER ♦ OF KOM IN ACTIE!

            

Militaire tehuizen bestaan 150 jaar!

Dit jaar bestaan de militaire tehuizen, tegenwoordig bekend onder de naam ECHOS Homes, 150 jaar. Op donderdag 24 oktober wordt dat bescheiden gevierd met een bijeenkomst en receptie, sprekers, muziek en de uitgifte van een publicatie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). Ook in de ECHOS Homes wordt in de loop van het jaar aandacht geschonken aan het heugelijke feit met speciale aanbiedingen via de klantenkaart en met bijzondere hapje of menu’s én met diverse acties via dit actieplatform!

De militaire tehuizen zijn op 28 oktober 1874 gestart als initiatief vanuit de protestante kerken. Deze geloofsgemeenschappen zagen met lede ogen aan dat het Ministerie van Oorlog niets deed om de vele (dienstplichtige) soldaten ontspanning te bieden en een dak boven hun hoofd, buiten de kazerne.

Een thuis ver van huis

Onder het motto ‘Een thuis ver van huis’ werden met de giften vanuit de kerken vele militaire tehuizen in Nederland opgericht door de Nederlandse Militaire Bond. Deze organisatie startte later ook in Nederlands-Indië, Nederlands Nieuw-Guinea, in Suriname en op de Antillen met militaire tehuizen. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen daar ook tehuizen in Duitsland bij. Toen waren de locaties vooral bekend als Protestant Militaire Tehuis (PMT), later versterkt met Katholieke Militaire Tehuizen (KMT) en Humanistisch Militaire Tehuizen (HMT).

Andere tijden
Toen begin jaren ’90 grootscheepse reorganisaties van Defensie op gang kwamen en uitzendingen gemeengoed werden, veranderde er ook veel voor de militaire tehuizen. Op dat moment waren er 27 PMT’s, 17 KMT’s en drie HMT’s in Nederland. Kazernes verdwenen en dan ook het bijbehorende militaire tehuis. Uitzendingen kwamen en dus ook nieuwe plekken voor de tehuizen. In Bosnië, Irak, Afghanistan en recentelijk nog in Litouwen. De tehuizen in de overzeese gebieden waren toen al verdwenen.

Splitsing
In 2010 splitste de stichting zich in twee delen. Een deel ging door onder de naam ECHOS Homes, het andere deel als Koninklijke PIT Pro Rege, tegenwoordig ook wel genoemd Hulp voor Helden. Beide organisaties delen nog steeds kantoorruimte in Apeldoorn. Kijk voor alle informatie over stichting ECHOS Homes op www.echos.nl

 

ECHOS Homes
Onder de stichting ECHOS Homes vallen nu zeven vestigingen in Nederland, een in Duitsland, bij Bergen-Hohne, en een mobiele unit die wordt ingezet bij oefeningen etc. De stichting wordt financieel ondersteund door Defensie omdat de vestigingen een vorm van bijzondere personeelszorg uitbrengen voor het defensiepersoneel en veteranen.

Locaties ECHOS

   1. Marine Kazerne Erfprins
   2. Johannes Post Kazerne
   3. Generaal Spoor Kazerne
   4. Infanterie Schietkamp Harskamp
   5. Oranje Kazerne
   6. Van Ghent Kazerne
   7. Genmaj. de Ruyter van Steveninck Kazerne
   8. ECHOS Mobiel
   9. NAVO oefenterrein Bergen Hohne
 • Geen deelnemers gevonden.

 • Teamnaam: ECHOS Schaarsbergen
  Type: Team
  Deelnemers: 0
  Opbrengst: € 90,00
 • Teamnaam: ECHOS Havelte
  Type: Team
  Deelnemers: 0
  Opbrengst: € 50,00
 • Teamnaam: ECHOS Rotterdam
  Type: Team
  Deelnemers: 0
  Opbrengst: € 5,00
 • Teamnaam: ECHOS Oirschot
  Type: Team
  Deelnemers: 0
  Opbrengst: € 0,00
 • Teamnaam: ECHOS Harskamp
  Type: Team
  Deelnemers: 0
  Opbrengst: € 0,00
 • Teamnaam: ECHOS Den Helder
  Type: Team
  Deelnemers: 0
  Opbrengst: € 0,00
 • Teamnaam: ECHOS Ermelo
  Type: Team
  Deelnemers: 0
  Opbrengst: € 0,00
 • Teamnaam: ECHOS Baan 41
  Type: Team
  Deelnemers: 0
  Opbrengst: € 0,00