Sponsor ROC Tilburg

Ons sponsorresultaat:
€ 340,00
Onze motivatie om deel te nemen aan deze sponsortocht:

Wij gaan samen met 60 Studenten naar Normandië om daar onze bedrage te doen voor de Veteranen. VEVA Marcheert in Normandië!! Steun jij ons?

Ons programma:

  • Dinsdag 25 juni: Wij vertrekken met onze studenten naar Frankrijk met als eindbestemming het dorpje Hiesville. Hier bevindt zich onze verblijfslocatie op het terrein van ‘Chateau Colombière’. Onze VeVa-Marcheert staat in het teken van militair historisch vorming, waarbij we voorbeelden uit het verleden koppelen aan de consequenties en de risico’s van het ‘militair’ zijn. Dit begint al op het chateau, alwaar onze studenten geconfronteerd worden met de gevolgen van het oorlogsgeweld bij het verhaal over 326th Airborne Medical Compagnie. Deze medische eenheid vestigde op 6 juni 1944 een veldhospitaal op het terrein van het chateau en behandelde in enkele weken tijd meer dan 2.700 gewonden.
  • Woensdag 26 juni: Onze officiële start van ‘VEVA-marcheert’. Onze studenten zullen die dag 20km lopen, waarbij zij in de voetsporen treden van de 101st Airborne Division, een Amerikaanse parachutisten eenheid die een belangrijke rol heeft gespeeld bij de landingen op Utah-beach. De para’s moesten het pad effenen voor de troepen die vanaf zee kwamen. Onze studenten lopen die dag langs diverse historische locaties en plaatsen, waar hen middels diverse presentaties het e.e.a. wordt verteld over deze Airborne operatie. Zo wordt er o.a. ook een bezoek gebracht aan het fameuze “Dead Man’s Corner” - museum. Hier zullen de studenten een film bekijken over D-Day en een virtuele vlucht maken in een vluchtsimulator als ware zij zelf de parachutisten die op weg zijn om in Frankrijk te gaan vechten. Behoorlijk indrukwekkend!
  • Donderdag 27 juni: Staat in het teken van de landingen zelf. We starten de dag op de beroemde ‘Pointe du Hoc’, waar we de actie van de Rangers bespreken. Dit is tevens het startpunt van de 10km mars die voor die dag gepland staat. Vanaf Pointe du Hoc verplaatsen we naar ‘Wiederstandsneste 62’, een Duits bunkercomplex op de duinkliffen van Omaha-beach. Vervolgens verplaatsen we naar de Amerikaanse begraafplaats op Colleville, alwaar we een krans zullen leggen ter nagedachtenis aan hen die sneuvelden in de strijd om de bevrijding van Europa. We sluiten de ochtend af met een bezoek aan Overlord Museum, waarna we met de bus naar de kustbatterij van ‘Longues-sur-Mer’ verplaatsen. Ná ons bezoek aan Longues-sur-Mer maken we ons op voor het laatste deel van ons 2-daags avontuur en verplaatsen we met de bus naar de beroemde ‘Pegasus Bridge’, nabij het plaatsje Bénouville. Op deze plek staan we ook even stil bij de Nederlandse militairen van de ‘Prinses Irene Brigade’, die deze brug enkele weken later passeerden en kort daarna hun eerste actie van de oorlog zagen: de gevechten om Bréville en ‘Chateau St. Côme’.
  • Vrijdag 28 juni: Staat in het teken vaan een nachtelijke busrit. Vanaf Pegasus Bridge reizen we in de nacht terug naar een locatie vlakbij de school. De studenten marcheren de laatste kilometers, volledig bepakt met rugzak, richting school. Hier worden zij ontvangen door ouders/verzorgers en collega’s. Wij beginnen met een korte presentatie met beeldmateriaal van onze reis, om een kleine impressie te geven van de indrukken die onze studenten hebben opgedaan. Daarna zullen we het geheel, in bijzijn van de Stichting ‘Hulp voor Helden’ afsluiten met een bijzonder appèl, waarbij de studenten de welbekende coin in ontvangst mogen nemen.

De anjer en de coin worden uitgereikt door Brigadegeneraal b.d. Kees de Rijke, voorzitter van de stichting Hulp voor Helden.

VeVa Marcheert 2024
Sponsorlijst
ROC Tilburg heeft nog geen donaties ontvangen, word jij de 1e sponsor?