Routes in Zuid-Holland

Langs de brandgrens van Rotterdam
Deze audiotour leidt de wandelaar in 30 geluidsfragmenten langs de 12 km lange brandgrens, en vertelt over de stad en zijn bewoners van toen en nu. De geluidsfragmenten zijn gratis te downloaden van www.brandgrens.nl, waar nog veel meer over Rotterdam in WO II te vinden is.
(Het is niet bekend of deze route geschikt is voor mindervaliden.
Klik hier voor de routebeschrijving (pdf)

Verdedigingspark Hoek van Holland
Deze route passeert een flink aantal bunkers en een fort, die vroeger de toegang tot de Nieuwe Waterweg en de Rotterdamse havens moesten beschermen. De route gaat deels door mul zand en is daarom niet geschikt voor rolstoelen en buggy’s. Wel is de hele pier rolstoeltoegankelijk.
8 km; honden welkom.
www.zuidhollandslandschap.nl/routes/verdedigingspark-hoek-van-holland

Wandel- en hardlooproutes Meijendel
In de omgeving van deze hardlooproute door de duinen liggen diverse oorlogsobjecten. In het zuiden van Meijendel ligt de Waalsdorpervlakte. Op en in de zeereep liggen kustbatterijen of bunkercomplexen. Ook liep er een tankwal van Scheveningen tot Katwijk.
Het gebied is zeer geschikt voor wandelingen, zie hiervoor o.a. de digitale wandelkaart van Dunea. Voor de hardlooproute zie www.routeyou.com/nl-nl/route/view/4836677/hardlooproute/meijendel-20-km

Donkse Laagten met kinderen
Deze rondwandeling van 6,5 kilometer is leuk om met kinderen te wandelen. Onderweg kom je door het kleine buurtschap De Donk. Vanuit de verte zie je het al liggen dankzij de hoger gelegen positie in het landschap. Deze verhoging is ontstaan in de ijstijd circa tienduizend jaar geleden.
Kijk op wandelnet voor de route en het downloaden van het gpx-bestand.

Trailrun Hollands Duin (25 km)
Deze prachtige trailrunroute loopt door het duingebied tussen Wassenaar en Katwijk. Verspreid door dit gebied zijn sporen van het oorlogsverleden te vinden, waaronder delen van de Atlantikwall. Klik hier voor het GPX-bestand.
Startplaatsen:
* Parkeerplaats De Kuil, Wassenaarseslag, 2242PJ Wassenaar
* Parkeerplaats Sportlaan, Katwijk