Routes in Zeeland

Hoewel De Slag om de Schelde in de geschiedenisboekjes niet of nauwelijks aandacht krijgt is deze operatie in 1944 van doorslaggevend belang geweest in de strijd met Nazi-Duitsland. Maar de prijs voor de vrijheid was hoog: 9.764 burgers en militairen verloren het leven en was er geen provincie met zoveel materiële schade als Zeeland.

Duinwandeling Zoutelande
Deze wandeling van 5,8 of 10 km gaat door Zoutelande, over de hoogste duinen van Nederland en door de bossen bij Dishoek. Onderweg stuit je op een tankversperring en enkele bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Wil je een kijkje nemen tussen de betonnen muren? Kijk dan of het Bunkermuseum open is! Klik voor de beschrijving en de routekaart.

Bunkerroute Noord-Beveland
Deze GPS-wandelroute van 6,7 km in de omgeving van de duinen bij Kamperland voert naar een bunker van de Atlantikwall. Klik voor de beschrijving en de routekaart.

Franse Slag Mars – Kapelle
In de driehoek Wemeldinge – Kapelle – Hansweert werd door het Franse 271e Régiment d’Infanterie, ca. 3.000 man sterk, van 15 t/m 16 mei 1940 (!) zware strijd geleverd. Dit wordt elk jaar herdacht op het Frans Militair Ereveld in Kapelle, waar 228 Franse militairen die in Nederland zijn gesneuveld en aangespoeld aan de stranden, zijn samengebracht. De organisatoren van de Franse Slag Mars hebben een mooie wandelroute van 14,8 km uitgezet. Je loopt langs het natuurgebied Kapelsche Moer, het Frans monument bij de Postbrug, het Militair Ereveld en het Fruittteeltmuseum.
Start en finish van deze tocht is de parkeerplaats bij Zalencentrum De Vroone, C.D. Vereekestraat 74, 4421 CE Kapelle
Download hier het GPX-bestand. Of print dit overzicht (pdf).

Een alternatieve route door hetzelfde gebied is de prachtige Fruitfoodwalk rond Kapelle. (18,8 km) Het Frans Militair Ereveld ligt aan de Kitskinderscheweg 1, 200 meter ten oosten van wandelknooppunt 52.

Eede- Middelburg(B)
Bij het dorp Eede kwam koningin Wilhelmina in maart 1945 weer terug in Nederland. Afstand 7,4 km. Rolstoelgeschikt. GPX beschikbaar, honden toegestaan.
https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/ede-middelburg-5568809

Stadswallen van Sluis
Deze route (4,4 km) volgt de contouren van de oude stadswallen, het zijn de tastbare restanten van een rumoerig verleden. Klik voor de beschrijving en de routekaart.

Trage tocht Sluis
Deze route is langer (17 km) en uitgebreider, maar voert je ook langs veel historische vestingwerken. Niet rolstoelgeschikt. GPX beschikbaar, honden niet toegestaan.
https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/trage-tocht-sluis/17287/

Behalve de bovengenoemde tochten zijn ook via vvv-zeeland wandeltochten beschikbaar (€ 2,-) die langs de sporen van de oorlog leiden.