Routes in Utrecht

Renswoude – Grebbeberg
Het ‘Boswachterspad Grebbelinie’ van Staatsbosbeheer passeert allerlei zichtbare sporen van een van de zwaarste verdedigingslinies in Nederland.
Startpunt Renswoude, afstand 15 km, honden toegestaan mits aangelijnd, niet geschikt voor mindervaliden.
https://www.staatsbosbeheer.nl/Routes/grebbelinie/boswachterspad-grebbelinie

NS wandeling Rhenen – Grebbeberg
Op de Grebbeberg bij Rhenen is in 1940 hard gevochten.
Startpunt Rhenen NS, 18 km. Niet rolstoelgeschikt. GPX beschikbaar, honden toegestaan.
https://www.ns.nl/dagje-uit/wandelen/blauwe-kamer-rhenen.html

Waterliniepad – etappes 11 t/m 15
Weinig wandelpaden geven je zoveel inzicht in de belangrijkste verdediginsstrategie die Nederland in de 18e en 19e eeuw hanteerde: laat je vijand vastlopen in het water!
Het Waterliniepad is 350 km lang en loopt van Edam via Muiden aan de voormalige Zuiderzee naar Werkendam aan de Biesbosch. Het brengt je langs zeven vestingen, zo’n 95 forten en batterijen, inundatiesluizen en andere overblijfselen van deze 19e-eeuwse verdedigingslinies. Er zijn 21 etappes van elk 12 tot 20 km lang.
https://www.wandelnet.nl/wandelroute/850/Waterliniepad/overzicht

Culemborg, Wandelroute rondje Liniepontje
LET OP: het liniepontje vaart in 2020 niet meer!
Wij adviseren om in plaats hiervan een etappe van het Waterliniepad te kiezen. Zie boven.

Trailrun Kaapse Bossen – Doorn
Het natuurgebied De Kaapse Bossen is onderdeel van de stuwwal Utrechtse Heuvelrug. Behalve heel veel natuurschoon en culture historie, is hier ook tijdens de 2e wereldoorlog veel gebeurd, zoals in deze beschrijving is te lezen (pdf).
De trailrun (22 km) is ook geschikt als wandelroute, maar is uitsluitend beschikbaar als GPX-bestand. De route is niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen e.d. Goede startplaatsen zijn:
* Parkeerplaats Chalet Helenaheuvel / St. Helenalaan 2 /3941 EH Doorn
* Groene Entree /Kaapse Bossen / Maarsbergseweg / 3941 MJ / Doorn

Trailrun Utrechtse Heuvelrug – Leersum
Deze trailrun met een totale lengte van 25 km passeert het terrein van het voormalig munitiedepot Amerongse berg en het monumentje voor sergeant F.A. Mc Cluskey. Hij werd op deze plaats gevonden nadat zijn parachute niet openging toen de Halifax bommenwerper waarin hij vloog op 7 oktober 1942 neerstortte. Hij was 20 jaar oud en afkomstig uit een dorpje in Noord-Ierland.
De trailroute is ook geschikt als wandelroute, en is beschikbaar in dit GPX-bestand. De route is niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen e.d. Goede startplaatsen zijn:
* Parkeerplaats Sportbad Leersum, Scherpenzeelseweg 45, 3956KB Leersum
* Parkeerplaats Sportpark Burgwal, Burgwal 10, 3958ER Amerongen

Trailrun Maarn NS – Grebbeberg – Rhenen NS (33 km)
Ook deze tocht, langs de Grebbelinie, kán als wandeltocht gelopen worden. Klik hier voor een algemene beschrijving van dit prachtige gebied. Het militair erfgoed is uitgebreid beschreven op www.grebbelinie.nl. Bij NS station Maarn is ruim voldoende parkeergelegenheid. Klik hier voor het GPX-bestand.