“Sta stil bij jouw vrijheid!”

Maurits Heikoop (47) is instructeur bij Defensie, daarnaast is hij fanatiek duursporter en betrokken bij de Walk4Veterans. Zowel in zijn werk bij Defensie als privé wil hij mensen – letterlijk en figuurlijk – in beweging krijgen. “Het leven wordt beter als je in beweging komt.”

Wat heb jij met sport?
“Bewegen zit in mijn bloed en ik heb het nodig om buiten te zijn, het geeft me een gevoel van vrijheid. Ik loop marathons, ultra-trails, triatlons en extreme triatlons; als het maar uitdagend is. Ik sport het liefst lang, ver, hoog, op diverse terreinen en in afwisselende klimaten. We zijn gemaakt om te bewegen. Natuurlijk niet per se op de manier zoals ik het doe, maar wel om on the move te zijn. Bewegen is belangrijk voor een gezond leven.”

Je bent betrokken bij de Walk4Veterans. Vertel…
“Het is mijn passie om mensen in beweging te krijgen: letterlijk en figuurlijk. Het leven wordt beter als je in beweging komt. Daarom zet ik me ook in voor Walk4Veterans. Normaal gesproken maak ik de wandelroutes, maar door het coronavirus is alles dit jaar anders. Er zijn tientallen bestaande regionale wandel- en trailrunroutes te downloaden via onze website. Alle routes hebben te maken met de oorlog. Daarnaast dagen we mensen uit voor de challenge: loop 75 kilometer binnen 75 dagen en haal minimaal 75 euro op voor een Veteranenhond. Iedereen kan meedoen: wandelaars, trailrunners en mindervaliden.

‘Mede dankzij de inzet van talloze militairen hebben we het hier zo goed’


Geef eens een goede reden om mee te lopen?
Er zijn wel drie redenen: 1. Loop mee voor een PTSS-hulphond voor een veteraan, want zo’n hond kan mensenlevens veranderen. 2. Wandelen is goed voor je gezondheid en de routes zijn bovendien leerzaam en indrukwekkend. 3. Sta stil bij jouw vrijheid. Je hebt het te danken aan mensen die zich er destijds – en nog steeds – voor inzetten.

Wat bedoel je?
Vrijheid wordt vaak gezien als iets normaals. Tijdens de missies zag ik hoe onrecht, indoctrinatie en extreme armoede vrijheid kunnen onderdrukken. Veel mensen hebben geen idee hoe het is om te leven zonder vrijheid en dat er een strijd gaande is om onze vrijheid te waarborgen. Mede dankzij de inzet van talloze militairen hebben we het hier zo goed. Aan vrijheid zit een limiet en het is niet onbeperkt. Daarom is het zo kostbaar.”

Tekst: Annechien Willering