Routes in Noord-Holland

De militaire historie van de provincie Noord-Holland komt misschien wel het duidelijkst tot uiting in vestingwallen (Muiden, Naarden, enz.) en in de tientallen forten en verdedigingslinies, zoals de Stelling van Amsterdam, de Nieuwe Hollandse Waterlinie, etc.

Tip: Als je zelf een wandelroute wil bepalen moet je echt even kijken naar de wandelrouteplanner van het wandelnetwerk Noord-Holland.

Atlantik Wall Schoorl
Startpunt Schoorl, afstand 8 km. Honden toegestaan, geen GPX beschikbaar. Niet rolstoelgeschikt.
https://www.wandelnetwerknoordholland.nl/startpunten/startpunt-schoorl-centrum/205/

Trailroute Kennemerduinen Overveen
In dit gebied zijn delen van de Atlantikwall zichtbaar. Op de website oorlogsarchief.bloemendaal.nl staat veel informatie over het oorlogshistorie van dit gebied.
Startpunt Kennemerduinen. Parkeerplaats NP ingang Koevlak, Zeeweg 12, Overveen. Afstand 24 km. GPX beschikbaar.
Deze route is beschikbaar als GPX-bestand.

Beleg van Alkmaar-route
Deze wandeling van ca. 5,5 km voert u langs een aantal punten in de stad Alkmaar die belangrijk zijn geweest bij het Beleg van Alkmaar in 1573. Alkmaar doorstond in dat jaar als eerste stad in de Nederlanden met succes een belegering door het Spaanse leger.
https://onh.nl/routes/beleg-van-alkmaar-route

Maritieme erfgoedroute Den Helder
Deze route van 20,6 km voert u langs twaalf plekken waar de maritieme geschiedenis tot leven komt – en leert je de link tussen Napoleon en Den Helder kennen. Een fietsroute die ook te wandelen is, langs forten en verdedigingswerken, langs marinecomplex Willemsoord en markante plekken in de oudste buurten van Den Helder.
https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/382259/fietsroute/maritieme-erfgoedroute-den-helder