Routes in Noord-Brabant

Willemstad – lopen langs linies
De vestingstad Willemstad met Fort De Hel en Fort Sabina zijn onderdeel van de Zuiderwaterlinie, ook wel ‘Stelling van Willemstad’ genoemd. Als linie misschien wat minder bekend, maarde enige die meerdere malen écht is ingezet als militair instrument. Klik voor de beschrijving, kaart en het GPX-bestand.

Wandeltochten in de Biesbosch
Tijdens de 2e wereldoorlog was de Biesbosch een vrijwel ondoordringbare getijdendelta, met honderden kreken, eilanden en grienden. Daarom was het bij uitstek een plek voor onderduikers. Nu is het grotendeels natuurgebied en een nationaal park. Op de website van het NP staan tientallen prachtige wandelroutes.

Rondje Son en Breugel – a bridge too far
Bij Son werd een brug opgeblazen voor de 82 Airborne Division er overheen kon trekken. Dit leverde veel vertraging op voor Operatie Market Garden…
Startpunt Son, afstand 8,3 km. GPX tegen betaling beschikbaar.
https://www.route.nl/wandelroute/1079529/rondje-son-en-breugel-a-bridge-too-far

Slag om Overloon
Startpunt Overloon, afstand 12 km. Niet rolstoelgeschikt. GPX beschikbaar, honden wel toegestaan.
Bij Overloon is gevochten tijdens Market Garden.
https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/ommetje-overloonsche-duinen/15307/

Themawandeling Tachtigjarige Oorlog – Terheijden
Ontdek de sporen van de Tachtigjarige Oorlog in Brabant met deze wandelroute (11 km) rondom Terheijden. Zet koers door groene gebieden en langs plekken met een bijzondere oorlogshistorie. Zo komt de geschiedenis vanzelf tot leven.
https://www.route.nl/wandelroute/751742/themawandeling-tachtigjarige-oorlog

Antoni-Czaplewski-Route
Deze grensoverschrijdende rondwandeling (20 km) door het gebied ten zuiden van Baarle-Nassau rond het Belgische dorp Zondereigen ontleent haar naam aan de Poolse soldaatAntoni Czaplewski, die op 2 oktober 1944 in de buurt van Zondereigen sneuvelt tijdensde opmars van de 1ste Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal StanislawMaczek. Print hier de beschrijving en een routekaart.
http://www.wandelpaden.com/baarle.html

Zuiderwaterlinie wandelpad
De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste én meest gebruikte van alle Nederlandse waterlinies. Helemaal van Bergen op Zoom tot Grave. Een unieke ketting van 11 Brabantse vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met het water. De totale lengte van dit wandelpad is 290 kilometer, maar je kunt er ook voor kiezen om kortere deelroutes te wandelen.
https://www.visitbrabant.com/nl/routes/wandelen/zuiderwaterlinie-wandelpad