Mannen met een missie!

Mannen met een missie: dat zijn majoor Erik en adjudant Gerard. Hun missie? Een marathon lopen op 16 juli aanstaande! Ze hebben dat nog nooit gedaan en hebben dat tot voor kort ook nooit geambieerd. “Met deze persoonlijke uitdaging, willen we andere mensen helpen”, aldus Gerard.

Het zou mooi zijn als de samenleving en de veteranen goed met elkaar uit de voeten kunnen. De samenleving zendt hen uit, de samenleving zou hen na afloop ook weer op moeten nemen“.

– majoor Erik, reservist

Erik en Gerard zijn verbonden aan de School voor Vredesmissies op de legerplaats in Harskamp; de één als instructeur, de ander als kwaliteitsmanager. Alle militairen (en ook met regelmaat burgers en VN-medewerkers) die op missie gaan voor de Land- of Luchtmacht komen bij hen voor een week op cursus. In deze week worden zij zo goed mogelijk voorbereid op hun missie waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de aard en inhoud van het werk dat komen gaat. Of je nu voor het eerst of voor de vijfde keer op missie gaat, je komt bij majoor Erik in de klas. “Door de mix van jong en oud, ervaren en onervaren mensen in de groep, kom je tot mooie gesprekken en krijg je een goede basis mee om je missie in te gaan”, vertelt Erik. Tijdens de lessen wordt o.a. aandacht besteed  aan onderwerpen als macht en ethiek en stressmanagement. Hierbij wordt het onderwerp PTSS niet geschuwd en worden de missiegangers diverse tools en handvatten gegeven om stress te herkennen en (waar mogelijk) positief om te buigen.

Gerard is sinds 1991 voor Defensie aan het werk. Hij heeft 3 missies achter de rug en is hiermee ervaringsdeskundige. Daarnaast is hij betrokken bij de Invictus Games,  het internationale sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewonde militairen, en is hij scheidsrechter bij het (zit)volleybal. Zelf speelt hij ook nog graag een potje volleybal mee. Erik is lange tijd werkzaam geweest in het middelbaar onderwijs, o.a. in Caribisch Nederland. Sinds 2000 is hij als reservist verbonden aan Defensie. Hij is diverse keren voor Defensie in Bagdad geweest en heeft  ook privé heel wat van de wereld gezien. Recent heeft hij een scriptie afgerond  (KU Leuven) over het gebruik van rituelen door geestelijk verzorgers binnen de krijgsmacht. Een van zijn bevindingen was dat het voltrekken van een speciaal ritueel gericht op de terugkeer van veteranen in de samenleving zinvol kan zijn.   

Erik en Gerard voor de School voor Vredesmissies

Beide mannen zijn zich terdege bewust van de gevolgen die een missie op de militair kan hebben. Daarom zetten zij zich vol overgave in om de mannen en vrouwen goed voor te bereiden. Evaluaties nadien en het geven van nazorg is daarbij ook van groot belang. “Sport is een belangrijk hulpmiddel gebleken in de nazorg. Daarom is het ook zo toepasselijk om onszelf middels sport in te zetten voor onze collega’s”, licht Gerard hun initiatief toe. Op een middag in maart, toen Erik en Gerard een rondje hard gingen lopen, ontstond spontaan het idee om middels het lopen van een marathon, geld op te halen voor hun collega’s die geschonden uit hun missie komen. “We volgen een strak 3-maandelijks schema dat opbouwt naar maximaal 14 kilometer aan één stuk hardlopen”, vertelt Gerard. Het schema wordt, vooral door Gerard, strak nageleefd. Bijkomend voordeel is dat hij ook nog eens 15 kilo afgevallen is!

Op 16 juli starten de mannen om 8.00 uur vanuit Harskamp. Als alles volgens plan verloopt, zullen zij rond 12.30 uur finishen in Elburg. De marathon wordt in 4 stukken verdeeld, met steeds een kleine pauze. Hun eigen persoonlijke sponsor, supermarkt Boni uit Elburg, voorziet hen van de nodige versnaperingen. “Het zou mooi zijn als de samenleving en de veteranen goed met elkaar uit de voeten kunnen. De samenleving zendt hen uit, de samenleving zou hen na afloop ook weer op moeten nemen. Dat is een zeer belangrijk aspect voor veteranen! Als wij dit met ons initiatief onder de aandacht kunnen brengen, al is het maar bij een paar mensen, dan hebben we ons doel bereikt. Daar willen we graag ons beste beentje voor voorzetten!”, besluit Erik.

Volg deze mannen via hun Facebookpagina of doneer hier voor Erik en hier voor Gerard!