VeVa Marcheert 2024

Studenten in actie voor onze Helden

21 juni. 1 dag. 24 marsen

VeVa Marcheert, een initiatief van Hulp voor Helden, heeft als doel de waardering voor veteranen onder een breed en vooral jong publiek te stimuleren. Met de inzet van zo’n 2.500 studenten van de MBO opleiding Veiligheid en Vakmanschap, zal de 4e editie meer impact realiseren dan de vorige!

Met VeVa Marcheert kondigen de studenten onze nationale Veteranendag aan en zorgen zij ervoor dat veteranen de erkenning en waardering krijgen die zij verdienen.

Wat is VeVa?

VeVa studenten zijn jonge mannen en vrouwen die zich oriënteren op een militaire opleiding en die leren hoe zij de civiele diensten in Nederland kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van militairen tijdens de Corona pandemie of bij de recente overstromingen in Limburg. Maar het zijn ook jongeren die erover nadenken om in de toekomst te vertrekken richting missiegebieden in binnen- en buitenland. Ze laten zien dat ook de jonge generatie bereid is om zich in te zetten voor onze vrede, vrijheid en veiligheid!

De uitdaging

Elke VeVa opleiding kiest een eigen uitdaging en invulling van de dag. Op de sponsorpagina van de scholen, onder de tab ‘groepen’, kan je zien welke ROC’s meedoen, welke uitdaging zij trotseren en welke routes zij lopen. Zo kan je de studenten onderweg aanmoedigen of steunen met een donatie.

 

“Het is mooi om stil te staan bij wat zij voor ons gedaan hebben”

Sam Jacobs – 18 jaar

De campagne

De inzet van de studenten voor de erkenning en waardering voor veteranen, met name onder jongeren stimuleren is wat dit evenement uniek maakt. Om deze impact te vergroten, hebben we verschillende instrumenten ingezet. 

TV

Dit jaar zetten we groots in met een TV spot in de zendtijd van Socutera op NPO 1, 2 en 3. In deze spot willen wij de kijkers bewust maken van het feit dat veteranen overal in onze samenleving zijn. Zij hebben zich in het (recente) verleden ingezet voor onze vrede, vrijheid en veiligheid. De studenten van de VeVa opleiding van ROC Nijmegen en vier veteranen schitteren in deze spot.  

Concept, camera en post-productie: Leomotion

T-Shirts

Alle studenten zullen marcheren in een uniek T-Shirt voor het evenement dat is geproduceerd door Snaak ontwerp.

Outdoor

Nog aan te vullen

 

“Het geeft een fijn gevoel om veteranen te kunnen helpen”

Didi Emo – 17 jaar

Deelnemende scholen

                                           

De opbrengst

De opbrengst van VeVa Marcheert! gaat naar de helden die stichting Hulp voor Helden al bijna 150 jaar ondersteunt. Wie die helden zijn? Militairen en veteranen die zich dagelijks inzetten voor onze vrijheid, vrede en veiligheid. En natuurlijk hun thuisfront. Helden in dienst van onze vrijheid. Met een beroep dat gepaard kan gaan met eenzaamheid, onbegrip en soms zelfs een traumatische ervaring. Zij verdienen daarom onze erkenning, waardering en steun! Lees hier meer over onze projecten.

Het ROC Nijmegen liep in 2021 voor het eerst. Zij zijn de initiatiefnemers van dit evenement. Het idee komt van docenten Perry van Mierlo, Wesley Schuckman en Sascha van Well. Lees hier haar hele verhaal.

Mede mogelijk gemaakt door

Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door:

 • Vfonds
 • Veteranen Instituut
 • Nationale Comité Veteranendag
 • Ministerie van Defensie
 • Leomotion
 • Studio Boots
 • Voortman onderscheidingen
 • Snaak ontwerp
 • Boeing
 • Seko Logistics

Communicatie

 • Logo VeVa Marcheert voor print doeleinden
 • Logo VeVa Marcheert voor digitaal gebruik
 • Templates voor digitale uitingen
 • Zakelijke sponsoring
 • A3 posters
 • Landelijk persbericht

100 minuten judo challenge

100 minuten judo challenge

De uitdaging klinkt op papier simpel: Johan zal zichzelf gedurende 100 minuten laten zien in een intensieve judosessie (‘randori’) met verschillende tegenstanders. Het doel? Niet per se winnen, maar continu actief blijven en zichzelf motiveren om door te zetten. De 100 minuten judo challenge heeft Johan in het leven geroepen, omdat hij als ‘vierde dan’ judoka de stap gaat maken naar de volgende meestergraad:  ‘vijfde dan’ judoka. Johan voelt de verantwoordelijkheid om aan deze stap een persoonlijke uitdaging te hangen. Hij wil op een inspirerende manier laten zien aan jeugdige sporters dat beter worden in een sport samen gaat met uitdagingen en het overwinnen hiervan. Alle opbrengsten van het event worden gedoneerd aan Stichting Hulp voor Helden.

 

Het evenement vindt plaats op zaterdag 29 juni 2024 om 18.00 uur in Sporthal De Tulp te Voorhout. Iedereen is welkom om de 100 minuten challenge bij te wonen!

De toegang is gratis. Naast het hoofdevenement zal er een activiteitenplein zijn, met mogelijkheden voor kinderen om te spelen en te oefenen onder begeleiding. Ook zal er professionele horecavoorziening aanwezig zijn, voor wat lekkers te eten en te drinken. Het belooft een feestelijke avond te worden, waarbij er genoten kan worden van judo op zijn best en iedereen op een gezellige manier bij kan dragen aan het goede doel!

 

Johan Zagers

Johan Zagers, een bekende naam in de Bollenstreek, is niet alleen een ervaren sportleraar, maar ook de trotse eigenaar van Sportschool Kaizen in Voorhout. Met een passie voor vechtsport, verzorgt hij niet alleen judo-, aikido- en bokslessen, maar bijvoorbeeld ook krachttraining, voor  jong en oud! Zijn training en coaching gaat verder dan alleen het fysieke aspect van de sporten. Er gaat binnen de sportschool ook veel aandacht uit naar het mentale aspect en er worden regelmatig sociale activiteiten georganiseerd, zoals kinderkampen, filmavonden en pubquizzen, waar groepsdynamiek en teamspirit worden aangemoedigd.

 

 

Randori

Randori is een Japanse term en komt van de woorden ‘ran’ en ‘dori’: ‘chaos’ en ‘grijpen’. Het is een vorm van judotraining waarbij twee judoka’s vrij sparren, zonder dat het een officiële wedstrijd is. Het draait hierbij om het toepassen van technieken in een realistische context.

 

Jongerenmidweek in de Eifel

De opbrengst van dit evenement gaat naar Stichting Hulp voor Helden. Zij stimuleren, initiëren en financieren al bijna 150 jaar projecten die bijdragen aan het welzijn van militairen, veteranen en hun thuisfront. Dit doen zij in de vorm van concrete steun of door het bevorderen van erkenning en waardering. De keuze voor Stichting Hulp voor Helden  en met name het project ‘jongerenmidweek in de Eifel’ als het goede doel voor deze uitdaging is persoonlijk en hangt samen met het verleden van Johan. Als zoon van een veteraan heeft hij zelf kunnen zien wat de impact van een uitzending in oorlogsgebied is geweest op zijn vader en ervoer hier zelf de consequenties van binnen het gezin. Hij gelooft sterk in de noodzaak van ondersteuning voor veteranen en hun families en ziet dit als een kans om bewustzijn te creëren op dit thema en natuurlijk om donaties op te halen voor dit goede doel.

 

Dit jaar organiseert Hulp voor Helden voor de tweede keer een jongerenmidweek in de Eifel. Dit is voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud die kinderen zijn van een ouder met PTSS. Onder begeleiding van 2 professionals en 2 vrijwilligers staat er een midweek gepland vol activiteiten, ontspanning, vriendschap en verbondenheid.

 

 

“Ik hoop niet alleen mensen met PTSS, maar ook de wereld direct om hen heen, te kunnen helpen rust te vinden. Al is het maar voor even. Al is het maar een aangename afleiding”, aldus Emmy, PTSS deskundige en actief dienend militair.

 

De kosten voor dit project bedragen € 15.000-, om 18 kinderen een onbezorgde midweek te kunnen bezorgen. Wanneer dit bedrag binnen is, kan er dit jaar een 2e midweek plaatsvinden. Helpt u mee om dit te realiseren? Steun dan de actie van Johan Zagers.

150 jaar ECHOS!

Actie voor ECHOS

Om ons 150-jarig bestaan te vieren, wordt het hele jaar actie gevoerd . Iedere locatie heeft zijn eigen unieke actie en iedereen kan meedoen! Klik hieronder op jouw favoriete ECHOS en help mee het gekozen doel te realiseren. Of bedenk zelf een leuke, unieke actie waarmee je geld in kan zamelijk voor dit doel en schrijf je in als deelnemer van jouw ECHOS-team. Zo maak je je eigen actiepagina die je eenvoudig kan delen op jouw socials. Zo zetten we ons gezamenlijk in voor de volgende 150 jaar van unieke zorg voor militairen en veteranen!

SELECTEER & DONEER ♦ OF KOM IN ACTIE!

     

Militaire tehuizen bestaan 150 jaar!

Dit jaar bestaan de militaire tehuizen, tegenwoordig bekend onder de naam ECHOS Homes, 150 jaar. Op donderdag 24 oktober wordt dat bescheiden gevierd met een bijeenkomst en receptie, sprekers, muziek en de uitgifte van een publicatie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). Ook in de ECHOS Homes wordt in de loop van het jaar aandacht geschonken aan het heugelijke feit met speciale aanbiedingen via de klantenkaart en met bijzondere hapje of menu’s én met diverse acties via dit actieplatform!

De militaire tehuizen zijn op 28 oktober 1874 gestart als initiatief vanuit de protestante kerken. Deze geloofsgemeenschappen zagen met lede ogen aan dat het Ministerie van Oorlog niets deed om de vele (dienstplichtige) soldaten ontspanning te bieden en een dak boven hun hoofd, buiten de kazerne.

Een thuis ver van huis

Onder het motto ‘Een thuis ver van huis’ werden met de giften vanuit de kerken vele militaire tehuizen in Nederland opgericht door de Nederlandse Militaire Bond. Deze organisatie startte later ook in Nederlands-Indië, Nederlands Nieuw-Guinea, in Suriname en op de Antillen met militaire tehuizen. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen daar ook tehuizen in Duitsland bij. Toen waren de locaties vooral bekend als Protestant Militaire Tehuis (PMT), later versterkt met Katholieke Militaire Tehuizen (KMT) en Humanistisch Militaire Tehuizen (HMT).

Andere tijden
Toen begin jaren ’90 grootscheepse reorganisaties van Defensie op gang kwamen en uitzendingen gemeengoed werden, veranderde er ook veel voor de militaire tehuizen. Op dat moment waren er 27 PMT’s, 17 KMT’s en drie HMT’s in Nederland. Kazernes verdwenen en dan ook het bijbehorende militaire tehuis. Uitzendingen kwamen en dus ook nieuwe plekken voor de tehuizen. In Bosnië, Irak, Afghanistan en recentelijk nog in Litouwen. De tehuizen in de overzeese gebieden waren toen al verdwenen.

Splitsing
In 2010 splitste de stichting zich in twee delen. Een deel ging door onder de naam ECHOS Homes, het andere deel als Koninklijke PIT Pro Rege, tegenwoordig ook wel genoemd Hulp voor Helden. Beide organisaties delen nog steeds kantoorruimte in Apeldoorn. Kijk voor alle informatie over stichting ECHOS Homes op www.echos.nl

 

ECHOS Homes
Onder de stichting ECHOS Homes vallen nu zeven vestigingen in Nederland, een in Duitsland, bij Bergen-Hohne, en een mobiele unit die wordt ingezet bij oefeningen etc. De stichting wordt financieel ondersteund door Defensie omdat de vestigingen een vorm van bijzondere personeelszorg uitbrengen voor het defensiepersoneel en veteranen.

Locaties ECHOS

   1. Marine Kazerne Erfprins
   2. Johannes Post Kazerne
   3. Generaal Spoor Kazerne
   4. Infanterie Schietkamp Harskamp
   5. Oranje Kazerne
   6. Van Ghent Kazerne
   7. Genmaj. de Ruyter van Steveninck Kazerne
   8. ECHOS Mobiel
   9. NAVO oefenterrein Bergen Hohne

Lopen voor veteranen hulphonden

Lopen voor veteranen hulphonden

Zo’n 5000 veteranen kampen elke dag met de gevolgen van aangrijpende gebeurtenissen die ze tijdens een missie hebben meegemaakt. Ze hebben een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) ontwikkeld. De PTSS verandert het leven van veteranen. De symptomen zijn onder andere:

 • Nachtmerries en herbelevingen
 • Slapeloosheid
 • Prikkelbaar
 • Woede- en angstaanvallen
 • Concentratieproblemen

Een 24/7 buddy

Met een veteranenhond krijgt een veteraan met PTSS, weer een klein beetje vrijheid en structuur terug in zijn of haar leven. Een speciaal getrainde en gecertificeerde veteranenhond weet namelijk precies hoe hij zijn baasje kan helpen wanneer dat nodig is.

 • Een veteranenhond leert de signalen te herkennen van een trauma-herbeleving en zorgt op dat moment voor de nodige afleiding of maakt zijn baasje wakker;
 • hij zorgt ervoor dat andere mensen niet te dicht in de buurt komen van zijn baasje als deze gespannen of gestrest is;
 • de veteranenhond biedt de nodige afleiding of ontspanning op momenten van opkomende woede of angst;
 • en bij stressvolle situaties trekt hij zijn baasje gewoon weg uit de ‘onveilige’ omgeving, richting een rustige en meer overzichtelijke plek, nog voordat de veteraan zich bewust wordt van zijn eigen opgebouwde spanning.

Een veteranenhond ontlast daarmee niet alleen de veteraan zelf, maar zeker ook zijn thuisfront!

De actie van Alexander Routers

Ik weet uit ervaring wat het allemaal met je doet om een militair te zijn geweest en nu met PTSS te moeten leven. En wat het met je omgeving doet en vooral met je gezin.

Ik heb altijd gezegd dat ik geen hulphond nodig heb want er zijn anderen die het harder nodig hebben. Voor een kameraad van mij die  wel een hulphond heeft gekregen, is het een verademing om er wel 1 te hebben. Eindelijk weer rustigere nachten en dagen met meer energie. Zijn gezin ziet hem weer opbloeien en dat doet hen echt goed.

Bovendien zie ik hoe lang de wachtrij is om een hulphond te mogen krijgen. Daarom wil ik voor die mensen (collega’s in alle vakken) lopen om geld op te halen voor de opleiding en aanschaf van deze geweldige hond, om er voor te zorgen dat de wachtrij misschien iets korter wordt en collega’s sneller geholpen wordt; daar waar het het hardste nodig is.

 

Ik wil samen met 5 andere geweldige mensen (en misschien nog wel meer) tochten gaan lopen om aandacht hiervoor te vragen. En het mes snijdt aan twee kanten want voor mezelf helpt het om mijn  gedachten te verzetten, voor mij is het een rustpunt. En als ik dan ook nog aandacht kan genereren  voor dit geweldige doel, dan is dat geweldig!

De routes

Elke maand gaat Alexander een tocht lopen. Hieronder een overzicht van de tochten die nog gaan komen. Na elke tocht zal er een persoonlijk verslag toegevoegd worden van Alexander.

 • 17 februari Zwolle de pepermolen tocht 33 km
 • 9 Maart eelde Royal floraholland wandeltocht 40 km
 • 23 maart Westerbork Börkertocht 30 km
 • 13 april Dwingeloo Krentenbloesemtocht 33 km
 • 27 april Uithuizermeeden Naar de bollen 40 km
 • 7 tm 11 mei de 11 stedentocht
  • Dag 1: Leewarden – Sloten 49 km
  • Dag 2: Sloten – Workum 42,5 km
  • Dag 3: Workum – Franeker 44 km
  • Dag 4: Franeker – Dokkum 43,5 km
  • Dag 5: Dokkum – Leeuwarden 28 km
 • 22 juni  Assen de TT wandeltocht 40 km
 • 16 t/m 19 juli de Nijmegen 4 daagse  4 x 50 km

Inloophuis Winschoten

Inloophuis Winschoten

Het meest noordelijke inloophuis voor geüniformeerden

Een eigen inloophuis is van onschatbare waarde voor veteranen en geüniformeerden. Na hun terugkeer naar huis kunnen veel veteranen met uitdagingen te maken krijgen. Maar in plaats van de nadruk te leggen op hun hulpbehoevendheid, willen we vooral benadrukken dat het inloophuis een ontmoetingsplek wordt. Het is een plek waar veteranen elkaar kunnen ontmoeten, verbinden en ondersteunen.

 

 

 

 

“Ontspanning en verbinding voor veteranen, geüniformeerden en belangstellenden.”

In het prachtige historische pand aan de Blijhamsterweg 11 in Winschoten willen wij een inloophuis realiseren voor veteranen, geüniformeerden en belangstellenden. Vanuit Stichting de Veerkracht zullen wij naast de standaard inloop ook bijeenkomsten, activiteiten en workshops faciliteren en organiseren.

Sponsor rechtstreeks of start een eigen actie!

Om het inloophuis gebruiksklaar te maken hebben wij financiële steun nodig van mensen zoals jij. Iedere donatie, groot of klein, is van harte welkom.

Ook kun je eenvoudig je eigen actie starten en je eigen netwerk vragen om jou te sponsoren. Leg uit waarom je dit initiatief zo belangrijk vindt en misschien kun je anderen zelfs zo enthousiast krijgen dat zij  zich gaan inschrijven als actieve deelnemer van jouw groep!

“Samen kunnen wij onze veteranen de ondersteuning bieden die zij verdienen!”

Je kunt met je actie het algemene doel steunen óf je kunt je inzetten voor één specifiek item van onze lijst van benodigdheden. Vermeld dan de naam van dit item bij je inschrijving onder de kop ‘Vertel je sponsors wat jouw motivatie is om mee te doen’. Doe je mee als groep? Maak dan een groep aan met de naam van het item waar je je voor inzet en vraag je vrienden en familie om zich als lid van deze groep in te schrijven!

Heb jij één van deze items thuis liggen en heb je het zelf niet meer nodig? Als het nog in goede staat verkeert mag je het ook rechtstreeks aan ons doneren!

Namens Team Inloophuis Winschoten,

 • Willem Veldkamp -Oud-maatschappelijk werker, Oud-marechaussee (voorzitter)
 • Uyên Lu –Psychosociaal-/relatietherapeut, Paardencoach, Communicatie coördinator, voormalig bootvluchteling (secretaris)
 • HarriëtPrins -Notaris (notaris) Adviseur
 • Michel Basten – Projectleider
 • Het Klusteam – Veteranen die zich inzetten voor het inloophuis

Wij werken samen met ‘Samenwerken met Maatschappelijk werkers’, ‘Nuldelijnhelpers’ (= Veteranenhelpers), ‘Nederlands Veteraneninstituut’, ‘Bond van Nederlands militaire Oorlogs-en dienstslachtoffers’ (BNMO), ‘Staatsbosbeheer’, ‘Natuurmonumenten’, ‘Natuurlijk Odoorn’ en ‘Stichting Veteranen Search Team’.

Dit is een wervingsactie voor o.a. Inventaris voor en inrichting van de bar, keuken en een aangepaste toilet voor invalide.