150 jaar ECHOS!

Actie voor ECHOS

Om ons 150-jarig bestaan te vieren, wordt het hele jaar actie gevoerd . Iedere locatie heeft zijn eigen unieke actie en iedereen kan meedoen! Klik hieronder op jouw favoriete ECHOS en help mee het gekozen doel te realiseren. Of bedenk zelf een leuke, unieke actie waarmee je geld in kan zamelijk voor dit doel en schrijf je in als deelnemer van jouw ECHOS-team. Zo maak je je eigen actiepagina die je eenvoudig kan delen op jouw socials. Zo zetten we ons gezamenlijk in voor de volgende 150 jaar van unieke zorg voor militairen en veteranen!

SELECTEER & DONEER ♦ OF KOM IN ACTIE!

            

Militaire tehuizen bestaan 150 jaar!

Dit jaar bestaan de militaire tehuizen, tegenwoordig bekend onder de naam ECHOS Homes, 150 jaar. Op donderdag 24 oktober wordt dat bescheiden gevierd met een bijeenkomst en receptie, sprekers, muziek en de uitgifte van een publicatie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). Ook in de ECHOS Homes wordt in de loop van het jaar aandacht geschonken aan het heugelijke feit met speciale aanbiedingen via de klantenkaart en met bijzondere hapje of menu’s én met diverse acties via dit actieplatform!

De militaire tehuizen zijn op 28 oktober 1874 gestart als initiatief vanuit de protestante kerken. Deze geloofsgemeenschappen zagen met lede ogen aan dat het Ministerie van Oorlog niets deed om de vele (dienstplichtige) soldaten ontspanning te bieden en een dak boven hun hoofd, buiten de kazerne.

Een thuis ver van huis

Onder het motto ‘Een thuis ver van huis’ werden met de giften vanuit de kerken vele militaire tehuizen in Nederland opgericht door de Nederlandse Militaire Bond. Deze organisatie startte later ook in Nederlands-Indië, Nederlands Nieuw-Guinea, in Suriname en op de Antillen met militaire tehuizen. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen daar ook tehuizen in Duitsland bij. Toen waren de locaties vooral bekend als Protestant Militaire Tehuis (PMT), later versterkt met Katholieke Militaire Tehuizen (KMT) en Humanistisch Militaire Tehuizen (HMT).

Andere tijden
Toen begin jaren ’90 grootscheepse reorganisaties van Defensie op gang kwamen en uitzendingen gemeengoed werden, veranderde er ook veel voor de militaire tehuizen. Op dat moment waren er 27 PMT’s, 17 KMT’s en drie HMT’s in Nederland. Kazernes verdwenen en dan ook het bijbehorende militaire tehuis. Uitzendingen kwamen en dus ook nieuwe plekken voor de tehuizen. In Bosnië, Irak, Afghanistan en recentelijk nog in Litouwen. De tehuizen in de overzeese gebieden waren toen al verdwenen.

Splitsing
In 2010 splitste de stichting zich in twee delen. Een deel ging door onder de naam ECHOS Homes, het andere deel als Koninklijke PIT Pro Rege, tegenwoordig ook wel genoemd Hulp voor Helden. Beide organisaties delen nog steeds kantoorruimte in Apeldoorn. Kijk voor alle informatie over stichting ECHOS Homes op www.echos.nl

 

ECHOS Homes
Onder de stichting ECHOS Homes vallen nu zeven vestigingen in Nederland, een in Duitsland, bij Bergen-Hohne, en een mobiele unit die wordt ingezet bij oefeningen etc. De stichting wordt financieel ondersteund door Defensie omdat de vestigingen een vorm van bijzondere personeelszorg uitbrengen voor het defensiepersoneel en veteranen.

Locaties ECHOS

   1. Marine Kazerne Erfprins
   2. Johannes Post Kazerne
   3. Generaal Spoor Kazerne
   4. Infanterie Schietkamp Harskamp
   5. Oranje Kazerne
   6. Van Ghent Kazerne
   7. Genmaj. de Ruyter van Steveninck Kazerne
   8. ECHOS Mobiel
   9. NAVO oefenterrein Bergen Hohne

Lopen voor veteranen hulphonden

Lopen voor veteranen hulphonden

Zo’n 5000 veteranen kampen elke dag met de gevolgen van aangrijpende gebeurtenissen die ze tijdens een missie hebben meegemaakt. Ze hebben een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) ontwikkeld. De PTSS verandert het leven van veteranen. De symptomen zijn onder andere:

 • Nachtmerries en herbelevingen
 • Slapeloosheid
 • Prikkelbaar
 • Woede- en angstaanvallen
 • Concentratieproblemen

Een 24/7 buddy

Met een veteranenhond krijgt een veteraan met PTSS, weer een klein beetje vrijheid en structuur terug in zijn of haar leven. Een speciaal getrainde en gecertificeerde veteranenhond weet namelijk precies hoe hij zijn baasje kan helpen wanneer dat nodig is.

 • Een veteranenhond leert de signalen te herkennen van een trauma-herbeleving en zorgt op dat moment voor de nodige afleiding of maakt zijn baasje wakker;
 • hij zorgt ervoor dat andere mensen niet te dicht in de buurt komen van zijn baasje als deze gespannen of gestrest is;
 • de veteranenhond biedt de nodige afleiding of ontspanning op momenten van opkomende woede of angst;
 • en bij stressvolle situaties trekt hij zijn baasje gewoon weg uit de ‘onveilige’ omgeving, richting een rustige en meer overzichtelijke plek, nog voordat de veteraan zich bewust wordt van zijn eigen opgebouwde spanning.

Een veteranenhond ontlast daarmee niet alleen de veteraan zelf, maar zeker ook zijn thuisfront!

De actie van Alexander Routers

Ik weet uit ervaring wat het allemaal met je doet om een militair te zijn geweest en nu met PTSS te moeten leven. En wat het met je omgeving doet en vooral met je gezin.

Ik heb altijd gezegd dat ik geen hulphond nodig heb want er zijn anderen die het harder nodig hebben. Voor een kameraad van mij die  wel een hulphond heeft gekregen, is het een verademing om er wel 1 te hebben. Eindelijk weer rustigere nachten en dagen met meer energie. Zijn gezin ziet hem weer opbloeien en dat doet hen echt goed.

Bovendien zie ik hoe lang de wachtrij is om een hulphond te mogen krijgen. Daarom wil ik voor die mensen (collega’s in alle vakken) lopen om geld op te halen voor de opleiding en aanschaf van deze geweldige hond, om er voor te zorgen dat de wachtrij misschien iets korter wordt en collega’s sneller geholpen wordt; daar waar het het hardste nodig is.

 

Ik wil samen met 5 andere geweldige mensen (en misschien nog wel meer) tochten gaan lopen om aandacht hiervoor te vragen. En het mes snijdt aan twee kanten want voor mezelf helpt het om mijn  gedachten te verzetten, voor mij is het een rustpunt. En als ik dan ook nog aandacht kan genereren  voor dit geweldige doel, dan is dat geweldig!

De routes

Elke maand gaat Alexander een tocht lopen. Hieronder een overzicht van de tochten die nog gaan komen. Na elke tocht zal er een persoonlijk verslag toegevoegd worden van Alexander.

 • 17 februari Zwolle de pepermolen tocht 33 km
 • 9 Maart eelde Royal floraholland wandeltocht 40 km
 • 23 maart Westerbork Börkertocht 30 km
 • 13 april Dwingeloo Krentenbloesemtocht 33 km
 • 27 april Uithuizermeeden Naar de bollen 40 km
 • 7 tm 11 mei de 11 stedentocht
  • Dag 1: Leewarden – Sloten 49 km
  • Dag 2: Sloten – Workum 42,5 km
  • Dag 3: Workum – Franeker 44 km
  • Dag 4: Franeker – Dokkum 43,5 km
  • Dag 5: Dokkum – Leeuwarden 28 km
 • 22 juni  Assen de TT wandeltocht 40 km
 • 16 t/m 19 juli de Nijmegen 4 daagse  4 x 50 km

Walk4Veterans 2024

Laat zien dat jij onze vrijheid waardeert!

De 11e editie van de Walk4Veterans komt er aan! Een evenement waarbij finishen niet het belangrijkste is maar wel het besef van vrijheid. Door mee te doen toon je erkenning en waardering voor de mannen en vrouwen die zich inzetten of ingezet hebben voor onze vrede, vrijheid en veiligheid. En met jouw sponsoropbrengst steun je ook nog eens de projecten van Hulp voor Helden. Er zijn dit jaar 3 manieren om mee te doen:

Walk4Veterans     Walk4Veterans     Walk4Veterans


Walk4Veterans @work

Pauzeren met lunchwandelingen in september

Ben jij de baas? Zet jouw bedrijf dan de hele maand september in het teken van lunchwandelen en sta met al jouw collega’s stil bij de inzet van onze veteranen. Kies een sponsorpakket en meld je aan of ga naar meer info. Wij nemen daarna contact met je op om de sponsordeal ten uitvoer te brengen. Download alvast de Walk4Veterans poster en hang ‘m in de koffiecorner om medewerkers en collega’s op te roepen om in september te pauzEREN. Werknemers van een zakelijke sponsor kunnen zich gratis inschrijven als deelnemer van het eigen zakelijke team/bedrijf.

PauzEREN zonder de baas? Met een startdonatie van 5,- euro maak jij je eigen sponsorpagina aan. Doneer je 15,- euro of meer? Dan ontvang je van ons de witte anjer pin op het opgegeven adres. Laat jouw netwerk weten dat jij meedoet met de Walk4Veterans en laat je sponsoren. Hoe meer mensen op de hoogte zijn van jouw actie, hoe groter de impact van je boodschap!


Walk4Veterans @home

Meedoen met een zelfbedachte uitdaging

Bedenk een activiteit waarmee jij jouw waardering voor onze vrijheid kan uitdragen. Wandelen, hinkelen, drumsolo of taarten bakken. Je bent vrij om te doen wat jij leuk vindt. Doe je het alleen? Met een startdonatie van 5,- euro schrijf je je in als individu en kan jij je veilig laten sponsoren. Zie je kans om je hele vriendenclub te mobiliseren maak dan een team aan. Teamleden kunnen zich zonder startdonatie inschrijven. Bestaat jouw team uit meer dan 4 personen, dan ontvang je van ons de witte anjer pin voor alle teamleden. Vertel de hele omgeving waarom je meedoet en laat je sponsoren!


Walk4Veterans @doorn

Samen de Walk4Veterans afsluiten

Samen sluiten we de Walk4Veterans af met een een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug. Met start en finish bij het Militair Revalidatiecentrum Aardenburg in Doorn geven we deze slotloop een militaire beleving. We zetten routes uit van 5, 10 en 20 kilometer. Met koffie, thee en versnaperingen houden we je op de been. Schrijf je in als individu, of maak een team aan als je samen mee wilt doen. Met je eigen sponsorpagina kan je jouw deelname laten sponsoren.

Belangrijke informatie:

 • De slotloop is op zaterdag 28 september 2024
 • Locatie (start en finish): Korte Molenweg 3, 3941 PW Doorn (route)
 • 20-kilometer-lopers starten tussen 09.00 en 10.00 uur
 • 10-kilometer-lopers starten tussen 10.00 en 11.00 uur
 • 5-kilometer-lopers starten tussen 11.00 en 13.00 uur
 • Rond 15:30 uur is iedereen weer terug en sluiten we samen af met het bekendmaken van de eindopbrengst van Walk4Veterans 2024!