Ook op haar 93ste waagt Nelly Singerling de sprong

Mevrouw Singerling, bijna 93 jaar oud, werd de eerste Nederlands kampioen parachutespringen in 1958 en vele sprongen volgden. Zo ook nu. Aankomende zomer gaat ze, hopelijk samen met haar dochter en kleindochter, een sprong maken om net als vorig jaar geld in te zamelen voor veteranen met PTTS (posttraumatische stressstoornis).

Waarom bent u ooit begonnen met parachute springen?
“Ik ben een sportmens. Ik houd van alle sporten en ben er eigenlijk ook altijd goed in geweest. Toen ik 29 jaar oud was opende de allereerste parachute school in Nederland. Ik besloot mij aan te melden voor lessen en in twee weken leerde ik alles over de theorie en maakte ik acht sprongen. Het was prachtig. De vrijheid die je voelt wanneer je springt is fantastisch. Na mijn verhuizing naar Canada ben ik nog even doorgegaan, maar gestopt vanwege mijn toenmalige vriend. Die vond het maar niets.”

“Het vrije gevoel dat parachutespringen mij geeft, gun ik een veteraan met PTSS ook! “

Maar uiteindelijk bent u toch weer gaan springen?
“Klopt. Ik heb gewerkt voor de Koninklijke Marine en lees daarom het veteranenblad ‘Checkpoint’. Daarin las ik dat er elk jaar geld wordt ingezameld voor de hulphonden van veteranen door middel van een sponsorloop, maar er stond ook een oproep bij dat er middels andere manieren geld ingezameld mocht worden. Ik heb gebeld met de vraag of ik mocht parachutespringen om geld op te halen. Helaas duurde het lang voordat ik antwoord kreeg, maar uiteindelijk mocht het! Zo heb ik afgelopen zomer de eerste sprong gemaakt om geld in te zamelen voor de hulphonden. En komende zomer mag ik dus weer.”

Waarom zet u zich graag in voor de hulphonden van de veteranen?
“Ik weet nog goed dat ik de parachutisten bij Arnhem naar beneden zag komen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onze vrijheid hebben we aan hen te danken en dat zal ik nooit vergeten. Daarom zet ik mij graag in voor hen. Zeker omdat de hulphonden de veteranen met PTSS fantastisch helpen. Vorig jaar heb ik ongeveer tweeduizend euro mogen ophalen, maar een hulphond kost 25.000 euro. Ik hoop dit jaar dus samen met mijn dochter en kleindochter nog meer op te kunnen halen!”

Wilt u Nelly sponsoren? Ga dan naar haar sponsorpagina en doneer!

In onderstaande video legt kleindochter Alicia Medley uit waarom ze deze parachutesprong samen met haar oma wil gaan maken:

Alicia Medley, 22 jaar oud en wonende in Canada

“I have met a couple of veterans in Lourdes who had dogs to help them with their PTSD. I could see how much the dogs really helped them!”